Vŕtanie do kameňa: Bezpečnostné tipy a techniky pre presnú prácu

Vŕtanie do kameňa je náročný proces pri ktorom je potrebné mať dobré technické vybavenie a dostatočné znalosti o materiáli. Či ste hobby majster alebo odborník z fachu, len správny postup pomôže dosiahnuť perfektné a profesionálne výsledky.

Nie je kameň ako kameň

V prvom rade je dôležité správne definovať materiál. Napríklad mramor sa vŕta ináć ako žula, pieskovec alebo betón a pritom nástroje sú veľmi podobné. Nesprávnou voľbou nástroja hrozí nízka životnosť, zatupenie alebo jeho úplné zničenie. Problematike, ako správne identifikovať materiál sme sa venovali v tomto článku.

Aké sú riziká pri vŕtaní do kameňa?

Nesprávna technika, prehriatie, vysoký pracovný tlak, alebo nevhodná voľba nástroja môže spôsobiť poškodenie alebo prasknutie materiálu. Použitím chladiacej kvapaliny a pravidelná kontrola teploty zníži riziko prehriatia.

Základné rozdelenie vrtákov podľa tvaru segmentu:

Výber medzi korunkovým a stopkovým vrtákom závisí od konkrétnych požiadaviek vášho projektu.

 

  • Stopkové diamantové vrtáky majú plný diamantový segment s dierkou na prívod vody. Takýto nástroj je náročnejší na chladenie vodou z okolia. Uprednostňuje sa použitie vody priamo zo stroja cez telo vrtáka. Kvapalina chladí a zároveň vyplavuje odbrúsený materiál z pracovnej plochy. Stopkové vrtáky sa používajú predovšetkým pri najmenších priemeroch. Našej ponuke nájdete takéto nástroje s priemerom 3, 4, 5, 6, 8, 10 a 12 milimetrov.
  •  Korunkové diamantové vrtáky nazývané aj korunky, vykružováky alebo jadrové vrtáky. Sú to v princípe rezné kotúče s horizontálne uloženým diamantovým segmentom na dutom valci. Sú menej náročné na prehriatie a je možné použiť vonkajší oplach vodou (nie je vždy nutné stredom nástroja) V našej ponuke nájdete takéto nástroje s priemerom od 12 milimetrov do 200 milimetrov
  •  Vidiové vrtáky do kameňa sú stále najdostupnejšou možnosťou. Ich výhodou je nenáročnosť na chladenie alebo strojné vybavenie. Veľkou nevýhodou je riziko prasknutia alebo odlomenia kusu kameňa, predovšetkým na okraji materiálu alebo na opačnej strane vrtu (pri vŕtaní do kamennej platne). Je to spôsobené tým, že sa takmer vždy používa príklep.

 

 blog-vrtanie-do-kamena

Korunkový a stopkový diamantový vrták

 

 

Ako správne a presne navŕtať dieru?

Veľkou výhodou vŕtania diamantovým vrtákmi je presný a čistý rez. Nezdá sa to, ale je to veľmi jednoduché. Máme na to jednu fintu. Navŕtajte si otvor do iného, najlepšie tenkého materiálu. Napríklad do obkladu, odrezku alebo do drevenej dosky.  Tú si môžete upevniť presne na miesto kde idete vŕtať. Získali ste vodítko - vodiacu prírubu. Teraz to už pôjde hladko!

 

 Popis: Použitie šablóny pri vŕtaní diamantovým korunkovým vrtákom

 

Náš tip. 

Použite hrubú pieskovaciu fóliu ako ochranu pred nechceným poškriabaním povrchu počas práce

 

Ako neprehriať diamantový vrták?

Všeobecne platí, že pri diamantových nástrojoch, aj pri tých, ktoré sú určené na prácu za sucha, nie je vôbec na škodu použiť chladenie kvapalinou. Je to vhodné médium ktoré chladí a zároveň vyplavuje odbrúsené časti materiálu. V prípade, že nie je možné použiť chladenie kvapalinou, odporúčame v pravidelných intervaloch vytiahnuť nástroj a nechať ho počas rotácie ochladiť.

Ako to nerobiť? Často sa nám stáva, že neskúsený majster vloží rozpálený vrták do vody, aby ho schladil. S najväčšou pravdepodobnosťou je nástroj po takomto "zakalení" úplne zničený. Chladiť treba priebežne, postupne, trpezlivo ...

blog-vrtanie-kamena

Foto: Použitie adaptéra na vodu

Je vhodné použiť príklep?

Určite nie! Diamantové vrtáky, jadrové vrtáky , korunkové vrtáky alebo vykružováky sú vo svojom princípe rezné kotúče, len s iným smerom pohybu. Pri tomto pohybe diamantový segment odbrusuje materiál - kameň. Tento proces je potrebné vhodne chladiť, alebo eliminovať prehrievanie.

 

Rozdelenie diamantových vrtákov podľa použitia

  • Diamantové jadrové vrtáky,nazývané tiež korunky sú určené na vŕtanie otvorov zväčša s priemyselným zameraním, napríklad prestupy v betónových stavbách. Tieto nástroje zvládnu vŕtať otvory do kameňa, asfaltu, betónu, železobetónu a v podstate do všetkých bežných stavebných materiálov. 
  • Diamantové vrtáky do dlažby a obkladu, teda do materiálov akým je keramika, gres, sklo ale aj mramor. Hlavnou vlastnosťou takéhoto vykružováku je čistý otvor bez poškodenia okolia vrt, teda bez poškodenia okolitej glazúry. Zabezepečuje to čisté diamantové pojivo, vákuovo nanášané na trubkové telo vykružováku:
  • Diamantové vrtáky do žuly a tvrdého kameňa majú plný sintrovaný diamantový segment. V prípade, že zvolíte správne pracovné podmienky akými sú vhodné otáčky , chladenie a vyplavovanie kalu, dokážete s vrtákom o priemere 35mm a výškou segmentu 10mm navŕtať približne 3,5 metra žuly. To je naozaj slušný výkon. Tento údaj máme potvrdený naším klientom pre konkrétne tento druh vrtákov.

Záver

Správny výber diamantovej korunky závisí na konkrétnom projekte s ktorým pracujete. Každý typ nástroja má svoje špecifické parametre a je navrhnutý na konkrétne aplikácie. S vhodným výberom a správnym použitím dosiahnete perfektné, profesionálne výsledky s dlhou životnosťou nástroja.

Späť do obchodu