Rekonštrukcia starého textu na pomníku. Postup, vybavenie a všetko potrebné, ktoré potrebujete k obnove písma

Texty vysekané do kameňa nás sprevádzajú celým životom a zdobia budovy, pamätníky a asi v najširšom množstve cintoríny. Zaznamenávajú historické momenty, spomienky, mená a roky a preto je rekonštrukcia starého textu dôležitá pre ďalšie zachovanie hodnôt. Čas a poveternostné podmienky spôsobujú starnutie textu, stratu farby aj čitateľnosť.

V tomto článku sa pozrieme ako jednoducho zrekonštruovať staré písmo na pomníku a ako mu dodať opäť nový, žiarivý vzhľad na dlhé roky.

 

blog-pismo-zlato

Foto: Plátkové kamenárske zlato, lepidlo, farba na kameň, alebo štetec sú základným vybavením pri rekonštrukcií písma 

Analýza stavu písma na pomníku a jeho okolia

Pred začatím prác je dôležité dôkladne zhodnotiť stav a mieru znečistenia alebo poškodenia. 

Všímame si, či sa pôvodná farba odlupuje, či sú v kameni usadené lišajníky, machy a iné nečistoty.

V prípade, že máte v pláne dopĺňať text alebo dátum, je vhodnejšie robiť tieto kroky spoločne, aby bola farebnosť rovnaká na celom texte.

Potrebné vybavenie pre rekonštrukciu starého textu na pomníku

  • Vhodné čistiace prostriedky na kameň. Téme ako čistiť kameň sme sa venovali v článku Ako vyčistiť a udržiavať hrob.
  • Stredne tvrdá kefka na hĺbkové čistenie písma.
  • Technický benzín a handričku.
  • Farba na kameň. Celú ponuku si môžete pozrieť na našich stránkach. Výber top produktov bude spomenutý v tomto článku nižšie.
  • Vhodný štetec s pevným vlasom. Jeho šírku vyberajte podľa veľkosti písma. Najčastejšie sú používané veľkosti č 4 a 6.
  • Žiletka alebo čepieľka na čistenie zaschnutej farby.
  • Fólia na prípadné prekrytie pred dažďom

Ako vybrať farbu na kameň? A čo by ste povedali na pravé zlato?

Je na mieste spomenúť, že v prevažnej miere bolo donedávna používané výlučne kamenárske plátkové zlato. Pri správnej a predovšetkým odbornej aplikácií bola farebná stálosť pozláteného textu mimoriadne dlhodobá. Zlátenie alebo pozlacovanie je skutočne odborná a náročná aplikácia, ktorá si vyžaduje prax. Preto sa aplikovaniu zlata venujú už iba skúsení odborníci - kamenári alebo reštaurátori. Pokiaľ máte záujem o písmená zo zlata, kontaktujte skúseného kamenára vo Vašom okolí. Odporúčame hľadať na webe kamenársky informačný portál Kamenarstvo.sk

 

blog-pismo-zlatenie

FOTO: Detail na čerstvo pozlátené pieskované písmo.

 

Doba sa však posunula takým smerom, že aplikácia overených farieb do sekaného, gravirovaného alebo pieskovaného písma nie je žiaden problém a nepredstavuje podstatný rozdiel v životnosti v porovnaní s plátkovým zlatom. Veľmi radi Vám ponúkneme overené produkty, ktoré denne používajú majstri kamenári už dlhé roky. 

Aký odtieň farby na pomník použiť?

Najviac preferovaná je zlatá farba. Pôsobí dôstojne, je výrazná a text pôsobí hodnotne. Avšak farbu písma môžete voliť aj podľa farby kameňa alebo ju ladiť k farbe doplnkov (napríklad strieborné písmo k nerezovým doplnkom - lampe a váze). Preto sa okrem zlatej a striebornej farby používajú aj odtiene ako biela, čierna alebo hnedá. Dôležité je, aby medzi farbou kameňa a farbou písma bol dostatočný kontrast a tým bolo písmo bezproblémovo čitateľné aspoň z 3 metrov.

Výber TOP produktov, ktoré používajú kamenári

Naše skúsenosti so spomínaným sortimentom datujeme od roku 2010. V internetovej ponuke nájdete širokú škálu farieb na kameň, ale zodpovedne môžeme odporučiť len niekoľko konkrétnych výrobkov. Prečo máme aj iné produkty v ponuke, ktoré nespomíname? Je to pre to, lebo niektorí naši klienti s nimi pracujú a stačí im taká kvalita, akú im produkt ponúka.

  • Zlatá farba Metalliq - jednoznačne najpredávanejší produkt od roku 2014. Odolná akrylová farba s nádherným zlatým pigmentom. K dnešnému dňu neevidujeme nespokojného zákazníka. 
  • Biela perleť - bielo-strieborno-modrastý perleťový efekt krásne zvýrazní text v kameni. Odtieň je podobný striebornej, len máličko žiarivejší.
  • Strieborná farba - podľa našich kamenárov má konkrétne tento produkt najkrajšiu svietivú striebornú farbu.
  • Biela, čierna alebo hnedá farba od overenej značky DUROL alebo AKEMI. Dve konkurenčné kamenárske značky s vyváženou kvalitou. 

 

blog-pismo-farba

FOTO: Výber obľúbených farieb vhodných na farbenie písma na pomníku.

 

Ako na to? Kompletný postup ako rekonštruovať písmo na pomníku

  1. Celú plochu kameňa okolo nápisu vyčistite vhodným čističom určeným na čistenie kameňa.
  2. Špeciálne sa sústreďte na dôkladné vyčistenie písma. Opäť použite čistič a doporučujeme použiť špeciálnu kefku. Povrch nechajte vyschnúť.
  3. Odmastnite text technickým benzínom. Zvyšky po starej farbe ktoré pevne držia a ďalej sa neolupujú, nie je potrebné odstraňovať.
  4. Dôkladne premiešajte nádobku s farbou. Nanesie prvú vrstvu. Nemusíte klásť veľký dôraz na čistotu a presnosť náteru. Farba môže prečnievať aj mimo okraj písma. Ťah štetcom smerujte zhora nadol (ako keď natierate stenu).
  5. Po zaschnutí naneste druhú vrstvu farby. Na prvom znaku si všimnite, či druhá vrstva dôkladne prekrýva podklad (prvú vrstvu). Ak áno, tretia vrstva farby nebude potrebná. V tom prípade môžete zmeniť ťah štetca na pohyb, ako keby ste " bodali " do textu (kolmo na plochu). Získate tak viac plastický povrch s prirodzenou štruktúrou.
  6. Po dôkladnom zaschnutí za pomoci čepieľky alebo žiletky orežte a strhnite prebytočnú farbu mimo písma.
  7. V prípade, že hrozí nepriaznivé počasie a náter ešte nie je dôkladne vytvrdnutý, prekryte text igelitom aby nedošlo ku kontaktu s vodou.

 

blog-pismo-farbenie

FOTO: Nanášanie striebornej farby na pieskované písmo v kameni. 

Záver

Rekonštrukcia starého písma na pomníku nie je príliš náročná úloha, no dodržaním našich rad a postupov získate okrem krásnej a trvácnej rekonštrukcie aj dobrý pocit pri každom pohľade na vašu prácu..... A  spomienka sa uchová aj pre ďalšie generácie. 

Späť do obchodu