Leštenie kameňa ako profesionál. Postupy, nástroje a náradie ktoré potrebujete

Leštenie kameňa je činnosť, ktorá vyžaduje trpezlivosť, zručnosť a predovšetkým správne nástroje a náradie. Ak chcete byť profesionálom v leštení kameňa, je dôležité získať základné zručnosti, pochopiť princípy a mať k dispozícií kvalitné náradie. Lebo kvalitné náradie je polovica úspechu. Ostatné je len vo vašich rukách.
 
V tomto článku sa detailne pozrieme na kroky, ktoré treba dodržať, a na technické vybavenie, ktoré vám pomôže dosiahnuť perfektné výsledky.
 

Leštenie kameňa, dosiahnutie brilantného lesku a dokonalej farby má len jeden poctivý postup 

Existujú prípravky, chémia a laky na kameň, s ktorými získate dočasné výsledky. Je to proces s neistou životnosťou a farebnou stabilitou. Preto je táto téma pre nás tabu a voláme ju pravým slovom - fušerina. Preto venujeme pozornosť iba profesionálnym technologickým postupom. 

Ako by sme stručne definovali leštenie kameňa?

Už stáročia sa leští kameň od najhrubšej zrnitosti po najjemnejšiu zrnitosť (označované mriežkou #) Znamená to, že najskôr sa uberá viac materiálu hrubším brúsnym zrnom a postupne sa používa jemnejšie zrno až sa zakončí postup filcovaním s leštiacou pastou alebo leštiacim prachom. Nie je možné niektorý z krokov od brúsenia cez matný lesk a zvýraznenie farby až po vysoký lesk, preskočiť.

Ako zistím, že je kameň poctivo vyleštený?

Táto skúška je naozaj jednoduchá a častokrát ju nepoznajú ani skúsení majstri.
  • Kameň musí byť čistý a suchý.
  • Na ploche kameňa nie sú viditeľné žiadne stopy z mechanického opracovania (škrabance alebo fľaky).
  • Pri pohľade oproti svetlu alebo oproti oknu, musí byť odraz na leštenej ploche 100% čitateľný, doslova zrkadlový bez defektov a matných máp.

Čo sa stane ak preskočím niektorú fázu v brúsení alebo leštení?

Na stručných príkladoch popíšeme následky neprofesionálne odvedenej práce.
  • Ak vynechám fázu brúsenie, alebo tento krok nebude poctivo vypracovaný, môže sa stať, že v následnom leštení budú pod peknou farbou alebo leskom presvitať škrabance alebo hlboké póry. V tomto neostáva nič iné, len sa vrátiť na úplný začiatok - brúsenie a celý proces zopakovať. A tento krát už naozaj poctivo.
  • Ak sa kameň krásne leskne, ale farba a vzor sú málo výrazné, pravdepodobne bude problém v  zrnitostiach 400,600,800. Teda v podlesku (stredná fáza procesu), čo je fáza medzi brúsením a vysokým finálnym leskom. 
  • Kameň má krásnu farbu, ale je matný a nie je vidieť zrkadlový odraz ? Zrnitosti 1200 alebo 1500 a 3000 uzatvárajú proces leštenia. Častokrát je vhodné použiť kotúč s označením BUFF alebo filcový kotúč s leštiacou pastou alebo leštiacim prachom (truplom). 

blog_lesteni_kamene

Foto: Leštenie kameňa pod vodou

 

Detailnejší popis leštenia kameňa vo viacerých bodoch

  • Prvou fázou je brúsenie. Túto časť môžeme rozdeliť na hrubé brúsenie (zrnitosti #24, 30, až 60) a jemné brúsenie, ktoré v podstate skrýva hrubé škrabance z predošlých krokov (#120 až 160) a pripravuje podklad pre leštenie. Téme BRÚSENIE sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku

 

  • Leštenie začína niekde pri #200, ktorej výsledkom je jemný bezfarebný (bledý, šedivý) povrch bez viditeľných stôp - škrabancov po predošlých zrnitostiach. 

 

  • Použitím zrnitostí  #400 #600 a #800 sa zvýrazni farba kameňa. To znamená, že ak má mať kameň vo výsledku výraznú červenú, hnedú alebo hlbokú čiernu farbu, v tomto momente je farba materiálu jasne zreteľná, bez lesku alebo v pololesku (mastný lesk).

 

  • V prípade, že nie sme s výsledkom spokojní, môžeme pokračovať zrnitosťami #1200, #1500 a #3000. Tu už pri svetlejších materiáloch môžeme mať pocit, že sa materiál krásne leskne. To môže, ale aj nemusí byť pravda. Najlepším testom je pohľad proti svetlu. V prípade, že je kameň dokonale vyleštený, vidíte v obraze perfektný obraz/odraz, rovnaký ako v zrkadle. Pokiaľ vidíte nejasné kontúry, pokračujte nasledujúcim krokom.

 

  • V tomto kroku je ale najvyšší čas pre bezchybnú definíciu materiálu. Z praxe vieme, že ľudia každému peknému kameňu povedia mramor. A to je naozaj omyl. Ako definovať materiál sme spomínali v tomto článku . Prečo to je dôležité? Lebo mramor sa leští naleptávaním (použitím kyseliny obsiahnutej v kotúčoch spolu s jemným diamantovým prachom) , žula sa leští zahrievaním a následným vznikom skloviny pomocou BUFFu, pulíru, leštiacej pasty alebo leštiaceho prachu. Na rozleštenie prachu alebo pasty používame filcový kotúč. Ako vidíte, tých možností je viac a je na vás, ako sa rozhodnete. V prípade trpezlivej a detailnej Práce bude výsledok dokonalý bez ohľadu na to, či ste použili buff, pastu, prach alebo pulír. Ak nie, treba nájsť chybičku v postupe, postup opakovať alebo volať nášmu skúsenému technikovi na +421 903 528 039.

 

Ako postupovať v prípade, ak si neželám vysoký lesk?

V prípade, že si prajete nie vysoký - zrkadlový lesk, v prípade, že si želáte matný povrch, je možné vyššie uvedený postup ukončiť skôr - napríklad v strednej fáze. Toto platí pre celý postup. Nie je možné kroky preskakovať ale je možné prerušiť postup, respektíve skončiť skôr.
 

Aký je rozdiel v nástrojoch na leštenie kameňa?

Ak ste už hľadali v našej ponuke diamantových nástrojov na leštenie kameňa, určite ste sa stretli s množstvom parametrov, modelov a spôsobov použitia. V najbližších riadkoch sa Vám pokúsime poradiť, ako vybrať ten najlepší nástroj pre Váš projekt. Základné rozdelenie nástrojov v prvom rade záleží na Vašom strojnom vybavení a zároveň na štýle práce, respektíve tvare opracovanej plochy.
  • mäkké leštiace kotúče na suché leštenie sú vhodné na opracovanie tvarov aj rovín. Sú určené na prácu kde nie je možné leštiť pod vodou, alebo to strojné vybavenie nedovoľuje. Tieto diamantové kotúče sa upínajú pomocou unášacej hlavice so suchým zipsom do uhlovej brúsky. Tá má vo väčšine prípadov závit M14. UPOZORNENIE: malé uhlové brúsky majú otáčky až 11000 ot/min! Je potrebné použiť uhlovú brúsku s reguláciou otáčok.

 

  • mäkké leštiace kotúče na mokré leštenie sú nástroje, ktoré pozná každý profesionálny kamenár. Je to aj tým, že musí vlastniť kamenársku leštičku s prívodom vody do stredu kotúča. Je to preto, lebo leštenie kameňa pod vodou je maximálne efektívne. Nástroj je dostatočne chladený, odbrúsený materiál vyplavený. Mäkké leštiace kotúče na leštenie kameňa sa používajú predovšetkým na opracovanie oblúkov a rádiusov. Upínajú sa rovnako ako kotúče na suché leštenie, pomocou unášacieho taniera so suchým zipsom.

 

  • tvrdé leštiace kotúče na mokré leštenie sú určené predovšetkým na profesionálne opracovanie rovných plôch kameňa. Používajú sa v ručných kamenárskych leštičkách, stranových automatoch, ramenných brúskach alebo podlahových brúskach. Leštenie tvrdým kotúčom zaručuje dokonale rovné opracovanie kameňa. Tvrdé leštiace kotúče nie sú vhodné na leštenie bez vody. 

 

Existuje niekoľko spôsobov uchytenia nástroja do stroja. Ktorý je pre Vás najvhodnejší?

  • Hlavice na suchý zips sú veľmi obľúbené pre široké využitie. V našej ponuke nájdete tvrdé hliníkové alebo plastové, gumové, penové ale aj silikónové - extra flexibilné. V každom prípade s maticou na uchytenie do bežnej uhlovej brúsky so závitom M14.
  • Rýchloupínacie hlavice so zámkom označované SL (snail lock - slimačí zámok), SF alebo bosch. Takýto spôsob sa využíva predovšetkým v kamenárskych dielňach a jeho výhodou je rýchla a presná výmena nástroja.
  • Systém uchytenia nástroja fickert, frankfurt alebo iné špeciálne uchytenia nástrojov pre podlahové brúsky sa využívajú výlučne na profesionálne použitie.  

Aká veľkosť nástroja je optimálna pre môj projekt?

V našej ponuke na e-shope nájdete leštiace nástroje od priemeru 20 milimetrov po priemer 400 milimetrov. Použitie nástroja záleží od spôsobu upnutia do stroja a taktiež záleží aký maximálny rozmer povoľuje výrobca vašej brúsky alebo leštičky. Taktiež treba porovnávať otáčky stroja a odporúčane otáčky nástroja. 

Na čo dať pozor pri leštení kameňa?

  • V prvom rade treba dbať na ochranu zdravia. Používajte ochranné pomôcky tváre, sluchu aj dýchacích ciest.
  • Dodržujete odporúčané otáčky nástroja. Hrozí zničenie alebo spálenie nástroja aj povrchu materiálu.
  • V prípade nástrojov určených na prácu za mokra sledujte dodatočné množstvo vody. Hrozí znehodnotenie nástroja aj materiálu.
  • Kontrolujte kvalitu tkaniny na unášačoch so suchým zipsom. Na opotrebovanej zipsovej tkanine hrozí uvoľnenie nástroja a úraz.
 
 
blog_lestenie_kamena
Foto: Leštenie kameňa pod vodou
 

Zdá sa vám tento postup príliš zdĺhavý? 

 
Vedzte, že je to ten najpoctivejší postup, ktorého výsledkom je naozaj dlhodobá stabilita čo sa týka farby aj lesku. Stabilita, ktorá je myslená v desiatkach, stovkách rokov. Uvediem príklad:
  • Navštívte starý židovský cintorín a všimnite si lesk a krásnu farbu na čiernych náhrobkoch. Aj keď to bolo možno viac ako pred 150 rokmi, ten lesk aj farba sú stále. Aj keď neboli použité moderné technológie ako dnes, bol použitý rovnaký zdĺhavý, respektíve ešte zdĺhavejší postup, aký ste si práve prečítali. Príchodom modernejších nástrojov sa táto práca značne urýchlila, postup sa zdokonalil.

 

  • Navštívte nový cintorín vo vašom meste a všímajte si opracované hrany / kánty na novších krycích doskách, predovšetkým ich konce. Je rovnaký lesk po celej dĺžke rovnaký? Je farba hrany rovnaká ako farba plochy alebo horšia?  Ak vidíte rozdiely, môže to byť použitím farebných zvýrazňovačov ktoré časom a pôsobením UV strácajú svoj účinok. Je to znak toho, že pri odovzdávaní diela bola aplikovaná chémia so zvýraznením farby aby tým "majster" skryl nedostatky. Svoje nedostatky alebo nedostatky málo kvalitného (lacného) materiálu.

Záver

Ak ste sa dočítali až sem, možno ste si uvedomili že byť profesionálom nie je až také jednoduché. Leštenie kameňa na najvyššej úrovni si vyžaduje dlhodobé skúsenosti, vedomosti, správne postupy, kvalitné náradie a nástroje, a to najdôležitejšie - ruky poctivého majstra. Dodržaním uvedených krokov a použitím odporúčaných nástrojov môžete získať krásne výsledky, ktoré zvýraznila krásu každého kameňa. Ak sa tejto práci venujete s vášňou a dôslednosťou, odmena v podobe nádherne opracovaného povrchu a parádny pocit z dobre odvedenej práce vás bude tešiť pri každom pohľade na ten dokonalý materiál, akým kameň určite je.
 
 
Späť do obchodu