Diamantové telieska v kamenárstve: Druhy, použitie a časté chyby.

Medzi najmenšie brúsne a rezné nástroje na opracovanie kameňa a nerastov patria jednoznačne diamantové telieska. Sú to stopkové nástroje s plným, povrchovým alebo keramickým diamantovým segmentom. Práve ich veľkosť je benefit, ktorý robí z týchto nástrojov nenahraditeľných pomocníkov pri vašich projektoch.

Najviac preferované diamantové telieska sú s 3 mm a 6 mm stopkou. Pri opracovaní kameňa sú využívané prevažne nástroje s hrubšiou 6 mm stopkou. Ich výhodou je silnejšie telo a viac pracovného materiálu. Menšie, 3 mm nástroje, sú viac využívané až pri detailnom sochárskom opracovaní.

V najbližších riadkoch si priblížime niekoľko rád, ako efektívne využívať pracovnú plochu nástroja. 

Aké je základné rozdelenie diamantových teliesok na kameň?

Rozdelenie podľa priemeru stopky:

  • 3 mm - použitie najmä pri jemných modelárskych, alebo detailných sochárskych prácach

  • 6 mm - silnejšia stopka umožňuje použiť nástroj vo výkonnejších ručných strojoch, napríklad pre kamenosochára

Rozdelenie podľa druhu segmentu

  • EP - galvanicky nanášaný syntetický diamant - jemnejšie zrnitosti (#60, 120, 220). Vhodné na jemné opracovanie skla, keramiky, mramoru a žuly (v žule treba počítať s nižšou životnosťou nástroja) 
  • VB - vákuovo nanášaný syntetický diamant - hrubšie zrnitosti (# 30, 40). Vhodný na opracovanie materiálu podobne ako EP. Vyznačuje sa rýchlejšou prácou, lepšou životnosťou pri opracovaní žuly ako EP. Vhodný na sklo, žulu, mramor, keramiku... 
  • PLNÝ diamantový segmentdiamantové pojivo (zmes syntetického diamantu a kovového pojiva) - Nástroj vhodný na rýchly a hrubý úber v prírodných kameňoch. Plný segment znamená, že pracovná plocha je až po os nástroja. Pracovná plocha nieje len povrchovo nanesená, ako pri EP alebo VB.
  • RESINzmes syntetického diamantu a keramického pojiva. V našej ponuke nájdete niekoľko tipov leštiacich stopkových nástrojov na leštenie kameňa. Použitím celej sady (všetkých zrnitostí) docielite vysoký lesk.   

blog-telieska-na-kamen

 

Využitie diamantových stopkových nástrojov. 

V kamenárstve sa diamantové telieska používajú na rôzne účely. Môže to byť detailné opracovanie rohov, kútov a detailov v stavebnom odvetví alebo pri kamenosochárskych prácach pri tvarovaní sôch a monumentov.

Ako vybrať právny nástroj pre Váš projekt? 

  • Zvoľte správny typ - Nesprávnou prácou dochádza k zdeformovaniu pracovnej plochy a rýchlemu opotrebeniu.
  • Zvoľte správne parametre - Pred použitím sa informujte, aké sú vhodné otáčky, prípadne či je potrebné chladenie vodou.
  • Správne definujte materiál - Pri práci s diamantovým telieskom je dôležité mať vedomosti o materiáli, s ktorým pracujete. Rôzne typy kameňa vyžadujú odlišný prístup a techniky práce. 

Na čo dať pozor pri práci s diamantovým telieskom?

Je dôležité uvedomiť si, ktorá strana nástroja je pracovná a pracovať s ňou v celej dĺžke. V inom prípade dochádza k rýchlemu opotrebovaniu alebo nenávratnej deformácií, podobne ako na fotografii. 

blog-telieska-6mm

Detail nesprávneho používania nástroja a jeho následky

 

Na fotografií nižšie je červenou farbou znázornená celá pracovná plocha nástroja, o ktorú sa "treba starať" a počas práce ju súvisle zaťažovať. Získate tým, že ostré hrany alebo špičky nestratia svoj tvar a zachovajú si ho čo najdlhšie. 

blog-telieska-diamantove

FOTO: Červenou farbou je znázornená pracovná plocha nástroja s plným diamantovým segmentom. Je dôležité pracovať s celou touto plochou aby sa predišlo deformácií nástroja s strate pôvodného tvaru. Rovnaký štýl práce sa odporúča aj pri modeloch VB a EP, avšak pri nesprávnej práci nedochádza k deformácií, ale k strate pracovnej plochy.

 

Správne používanie diamantových nástrojov. Jozef Šiko, video autor

 

Pokiaľ ste v našom článku nenašli odpoveď na Vaše otázky, neváhajte nás kontaktovať a využiť naše bezplatné poradenstvo bohaté o reálne skúsenosti získané od renomovaných majstrov, našich obchodných partnerov.

 

Do Vášho projektu Vám želáme veľa elánu a motivácie, pevnú ruku a spokojnosť s výsledkom.

Späť do obchodu