Ako vyčistiť a udržiavať hrob alebo náhrobný kameň: Kompletný sprievodca od čistenia, cez ochranné nátery až po pravidelnú údržbu

Náhrobné kamene a hroby sú nielen miestom kde sme spomíname na našich blízkych, ale aj dôležitou súčasťou našej kultúry a histórie. Pravidelná a odborná starostlivosť o náhrobné kamene pomáha zachovať ich vzhľad a predĺžiť ich životnosť. Tento článok vám poskytne všetky informácie, ktoré potrebujete na to, aby ste vedeli, ako správne čistiť, chrániť a udržiavať náhrobný kameň.

 

Materiály náhrobných kameňov

Predtým, než začnete s akoukoľvek činnosťou, je dôležité presne definovať, z akého materiálu je náhrobný kameň vyrobený. Rôzne druhy kameňov totiž vyžadujú rôzny prístup. Až deväť z desiatich ľudí bude tvrdiť že potrebuje opracovať mramor, ale pravdepodobne len veľmi málo bude mať pravdu. Preto sme sa tejto problematike sa venovali. Preto sme sa tejto problematike venovali v článku Žula alebo mramor? Niekoľko rád, ako správne identifikovať kameň.

 

Krok za krokom: Ako čistiť náhrobný kameň

1. Vyhodnotenie stavu 

Skôr, než začnete s čistením, dôkladne skontrolujte náhrobný kameň. Ak je viditeľne poškodený, má trhliny alebo sa olamuje, môže byť lepšie zavolať odborníka, aby ste predišli ďalšiemu poškodeniu.

Je dôležité definovať či je potrebný čistič na organické znečistenie (lístie, mach, živica zo stromov...) alebo je potrebný čistič na anorganické znečistenie (vosk, farba z vencov) alebo je potrebný čistič na koróziu-hrdzu.

2. Základné vybavenie potrebné pri čistení hrobu  

   Na čistenie budete potrebovať:

  • Kefu prípadne ryžák, čistiace padyoceľovú vatu.
  • Vedro alebo krhlu s čistou vodou na oplachovanie a vedro na rozpracovanie saponátu-čistiaceho prostriedku.
  • Čistiaci prostriedok vyberajte podľa druhu kameňa. Napríklad na mramor nie sú vhodné kyslé čističe (poškodzujú štruktúru kameňa, lesk).
  • Gumové rukavice.

blog-cistenie-hrobu-pad

FOTO: čistiaci pad určený na hrubšie materiály 

3. Odstránenie povrchových nečistôt  

Začnite odstránením prachu, machu a lišajníkov z povrchu kameňa pomocou mäkkej kefy a vody s čistiacim prípravkom. Nepoužívajte tvrdé kefy ani kovové náradie, ktoré by mohlo povrch kameňa poškriabať.

4. Použitie čistiacich prostriedkov a hĺbkové čistenie kameňa  

Častokrát sa stáva chyba pri čistení kameňa, keď sa používajú bežne dostupné saponáty. My odporúčame výrobky určené presne na túto prácu. Aký je v nich rozdiel? Najdôležitejší je ten, že originálny čistiaci prípravok na kameň je aktívny len jeden krát. Kdežto bežné čističe sa aktivujú pri opätovnom kontakte s vodou. Teda pri nedokonalom opláchnutí sa v póroch kameňa opätovne aktivuje chemicky proces, napríklad pri každom daždi. Ten spôsobuje postupnú eróziu a teda nižšiu životnosť materiálu.

Ak je kameň veľmi znečistený, môžete použiť silnejší koncentrát a postup viackrát opakovať. Vyhnite sa však agresívnym - kyslím chemikáliám, najmä na mäkšie kamene, ako je vápenec a mramor. Naneste prostriedok na kameň a nechajte ho chvíľu pôsobiť, potom jemne kefou alebo padom vyčistite povrch. Ak to je potrebné, proces opakujte.

5. Dôkladné opláchnutie 

Po čistení je dôležité dôkladne opláchnuť kameň čistou vodou a skontrolovať či je povrch bezchybne umytý. Po kontrole a dôkladnom vysušení môžete pristúpiť k ďalšiemu kroku - nanesenie ochranného náteru, impregnácie.

 

Stručný výber najpredávanejších prípravkov na čistenie

blog-cistenie-hrobu-terazzo

FOTO: detail na jeden krát umytý terazzový hrob čističom BERT 27 (vpravo) a pôvodne znečistený hrob (vľavo)

 

Ochrana náhrobného kameňa, ochranné nátery a impregnácie

Po vyčistení a dôkladnom vysušení odporúčame náhrobný kameň ošetriť ochranným náterom, ktorý chráni pred znečistením a poveternostnými vplyvmi. V našej ponuke nájdete impregnačné prostriedky s rôznymi efektnými (zosilňujúci účinok, mokrý efekt, silné zvýraznenie farby, nano ochrana...) určené pre rôzne druhy kameňov. Impregnácia vytvára ochrannú vrstvu, odpudzuje vodu, oleje a zabraňuje usádzanie nečistôt.

Čo je ochranný náter - impregnácia?

Impregnačný náter ochraňuje povrch kameňa pred hĺbkovým znečistením, uzatvára kapiláry. Skutočne kvalitné impregnácie majú špeciálnu vlastnosť - paropriepustnosť. Znamená to, že vlhkosť z vnútra materiálu prepúšťa impregnácia von a dovoľuje materiálu "dýchať" a zároveň chráni vstupu kvapalín a nečistôt do materiálu. 

,,POZOR - v súvislosti s impregnáciu sa nerieši lesk kameňa, nie je to leštidlo ani "lak na kameň". Impregnácie môžu aj nemusia zvýrazniť FARBU materiálu, záleží od výberu produktu.”

Na čo dať pozor a s čím vám NEvieme poradiť.

Bez ohľadu u akého predajcu vyberiete ochranné nátery, dbajte na poriadne vysvetlenie a preberte kompletný technologický postup. Je vysoko pravdepodobné, že v prípade nežiaduceho výsledku nebude možná náprava, respektíve "nebude krok späť". 

,,V prípade, že materiál nasaje nevhodnú impregnáciu ktorá v ňom zatvrdne, nie je možné jej rozpustenie a ďalšia náprava. Materiál môže ostať trvalo poškodený s vizuálnymi defektami ”  

V našej ponuke nájdete kamenárskej chémiu od renomovaných značiek, ktoré sa zaoberajú výlučne chémiou na kameň. Konkrétne Talianska značka Bellinzoni ponúka širokú škálu špičkových produktov a náš kolektív je pravidelne školený v danej problematike. Preto vám vieme poradiť s Vaším projektom. Žiaľ, veľmi často riešime problémy až keď je príliš neskoro, v čase keď už je aplikovaná chémia od inej značky ktorú nepoznáme. V takom prípade klientov obraciame s riešením problému na miesto, kde im dané výrobky odporučili a predali. Častokrát sú to stavebniny alebo e-shop bez školení a odborných znalostí... 

blog-bellinzoni-saray-certi

Stručný výber správneho impregnačného náteru pre Váš projekt

Pri výbere ochranného náteru je dôležité zvoliť ten správny typ podľa Vášho materiálu, nakoľko má každý materiál iné vlastnosti, akou je napríklad hustota alebo nasiakavosť. Ďalšou možnosťou výberu je, či si prajete zvýrazniť farbu materiálu (podobne, ako by bol nasiaknutý vodou (mokrý efekt) alebo si prajete zachovať prirodzenú farbu. 

  1. Materiál ako terazzo (kamenina) sú spolu s pieskovcom viac nasiakavé materiály. Odporúčame impregnáciu so zosilňujúcim účinkom alebo so silným farebným zvýraznením.
  2. Na ochranu mramoru alebo travertínu odporúčame impregnáciu s nanotechnológiouzosilňujúcim účinkom alebo so zvýraznením čiernej farby.
  3. V prípade leštených žulových hrobov je paleta impregnácií širšia. Najviac preferované sú mokrý efekt, stmavovač pre čierne materiály  a impregnácia so zosilňujúcim účinkom.

Ako správne nanášať ochranný náter na kameň? 

  • Materiál musí byť maximálne čistý. Ak nanesiete impregnáciu na znečistený povrch, je dosť pravdepodobné, že zakonzervujete aj nečistoty a bude náročné ďalšie čistenie.
  • Materiál musí byť suchý. Tam kde je nasiaknutá voda sa nedostane impregnácia a hrozí vznik fľakov.  
  • Materiál nesmie byť rozpálený. Počas slnečných dní vzniká na povrchu kameňa vysoká teplota. Impregnácia potrebuje svoj čas, aby sa nasiakla do hĺbky materiálu. V prípade vysokej teploty sa proces zrýchli a impregnácia vytvrdne na povrchu. To má za následok nízku životnosť ochranného filmu na povrchu.
  • Impregnáciu nanášajte v dvoch až troch tenkých vrstvách. Počet náterov záleží od nasiakavosti materiálu. Časový interval medzi vrstvami je individuálny podľa druhu materiálu a okolitých podmienok. Odporúčame minimálne 3 hodiny medzi vrstvami.
  • Neváhajte nás kontaktovať na +421903528039 a prekonzultujte s nami Váš projekt.

Pravidelná údržba

  • Náhrobný kameň by ste mali čistiť aspoň raz ročne, ideálne na jar alebo na jeseň, keď nie sú príliš vysoké  teploty. Pravidelná údržba pomôže predísť hromadeniu nečistôt a erózií kameňa.
  • Pravidelne kontrolujte kameň na výskyt machu a lišajníkov, ktoré môžu narušiť povrch. Túto nečistotu by ste mali odstrániť hneď, ako sa objaví, aby sa zabránilo ich rozrastaniu a poškodeniu kameňa.

Výber správnych produktov na pravidelnú údržbu

Ak ste aplikovali celý náš postup z tohto článku bude nasledovná pravidelná údržba značne jednoduchšia. Dôkladným čistením ste odstránili zárodky machov a lišajníkov. Správnou impregnáciu ste zabránili opätovnému vzniku nečistôt a usadenín v póroch materiálu. 

V tomto prípade Vám môžeme odporučiť praktický prípravok v spreji na pravidelnú údržbu obsahujúci všetko, čo na pravidelnú údržbu potrebujete.

Ak ste správne aplikovali ochranné nátery, nebudete musieť túto činnosť vykonávať niekoľko rokov. V prípade, že sa farebný efekt vytratil, môžete opätovne aplikovať tenkú vrstvu ochranného náteru mäkkou handričkou. 

Záver

Starostlivosť o náhrobné kamene je podstatným spôsobom, ako si uctiť pamiatku našich blízkych. Pravidelná údržba, správne čistenie a ochrana pomôžu zachovať tieto miesta na dlhé roky. Dbajte na to, aby ste vždy používali správne produkty a techniky, a nebojte sa konzultovať  s odborníkom. Vaša starostlivosť a pozornosť udržia náhrobné kamene v dobrom stave pre ďalšie generácie.

 

mceclip0-11

Späť do obchodu