Ako správne lepiť kameň. Kompletný návod a základné rady, ktoré potrebujete vedieť.

Lepenie kameňa je proces, ktorý si vyžaduje maximálnu precíznosť, správne nástroje a neposlednom rade aj správne lepidlo. Či pracujete na vonkajších obkladoch, interiérových dekoráciách alebo rekonštrukcií, dosiahnutie silného a estetického spoja je kľúčové. V dnešnom článku sa pozrieme na základné rozdelenie lepidiel a techniky spájania kameňa.

 

blog-lepenie-kamena

Foto: Slavomír Ducár, STONE s.r.o.

 

Prvým krokom je výber vhodného lepidla

Epoxidové lepidlá

Sa vyznačujú vysokou pevnosťou, odolnosťou voči chemikáliám, vlhkosti a vysokým teplotám. Častokrát sú vysoko leštiteľné a taktiež ponúkajú možnosť farebnej tonácie podľa farby lepeného materiálu. Sú vhodné ako vysokopevnostné spoje pre priemyselné a stavebné aplikácie. Predávajú sa v dvoch baleniach A a B, ktoré sa miešajú zväčša v pomere 2:1. 

 

Polyesterové tmely a lepidlá

Ich kladnými vlastnosťami sú rýchle tvrdnutie, pomerne vysoká pevnosť, možnosť leštiť a farebne tónovať. Používajú sa na opravy a rekonštrukcie kameňa.  

 

Polyuretánové lepidlá

sa využívajú na rýchle spájanie kamenných dosiek, kde je potrebná určitá elasticita spoja. Po vytvrdnutí vzniká "pružný spoj", podobný gume, ktorý je odolný voči vlhkosti a chemikáliám.

Silikónové lepidlá

Vlastnosti ako flexibilita, pružnosť, odolnosť voči plesniam a vlhkosti určuje použitie pre menej náročné aplikácie. Využívajú sa pri spájaní menších kamenných prvkov, ako tesnenie a vyplňovanie škár v kúpeľniach alebo kuchyniach. Upozornenie! Na kameň sa používajú špeciálne kamenárske silikóny, ktoré nezanechávajú nežiadúce farebné stopy v kameni. 

 

Cementové lepidlá

Sú používané najčastejšie na spoje betón-kameň. Majú pomerne vysokú pevnosť a priaznivú cenu. Používajú sa napríklad pri pokladaní dlažby a obkladov, je vhodný pre exteriérové aj interiérové aplikácie.

 

Pri výbere lepidla na kameň je dôležité zvážiť typ kameňa, podmienky, v ktorých bude spoj vystavený, a špecifické požiadavky projektu. Každý typ lepidla má svoje výhody a nevýhody, preto je dobré sa poradiť s odborníkom alebo výrobcom.

 

blog-lepenie-mramoru

FOTO: Lepenie mramoru, Slavomír Ducár, STONE s.r.o.

Postup lepenia

  • Lepené miesto musí byť čisté, bez prachu a mastnoty.
  • V prípade, že s lepeným prvkom potrebujeme manipulovať, môžete zvoliť kombináciu dvoch lepidiel. Rýchloschnúce a vhodnejšie - epoxidové, ktoré v niektorých prípadoch 100% vytvrdne až po 48 hodinách. Tieto spoje sú pri dodržaní technologického postupu pevnejšie ako samotný kameň.
  • Správna technika nanášania lepidla. Bodové, čiarové alebo plošné nanášanie lepidla
  • Na záver pripomeniem to najdôležitejšie: Trpezlivosť a precíznosť. Dajte si záležať na každom kroku procesu. Od dokonalého rezu a spoja, cez maskovanie (prekrytie okolia lepeného spoja), presného miešacieho pomeru až po zafixovanie spoja proti pohybu.

 

blog-lepenie-keramiky

Foto: Lepenie keramiky, Slavomír Ducár, STONE s.r.o.

 

Ako na neviditeľný spoj?

V prípade že potrebujete aby bol lepený spoj čo najviac autentický, môžete použiť tri najčastejšie metódy

  • Čo najpresnejšie napasovanie rezu spôsobom "hrana o hranu". Na jednej strane to je najjednoduchší spôsob na lepenie, ale najnáročnejší na presnosť rezu a hrúbky materiálu. Aplikuje sa bez dodatočného leštenia, prebytočné vytlačené lepidlo odrežeme čepieľkou.
  • Farebným dotónovaním lepidla pomocou farebných pigmentov (tonerov) a následným leštením.
  • Takzvaný reštavrátorský spoj, pri ktorom jemne osekáme hrany dotykových lepených plôch, aby nám vznikol nepravidelný žliabok v mieste lepenia. Tu do lepidla vtláčame najemno rozdrvené časti identického materiálu tak, aby vytŕčali z lepidla ponad plochu. Je to preto, lebo po vytvrdnutí lepidla tento materiál postupne a opatrne odbrúsime a následne vyleštíme do požadovaného lesku.

 

blog-lepeni-kamene

Foto: Lepenie technického kameňa, Slavomír Ducár, STONE s.r.o.

 

Aký je rozdiel medzi tmelom a lepom?

Častokrát vidíme aj priamo u kamenárov ako robia pevnostné spoje pomocou polyesterových tmelov. Tie sú obľúbené najmä kvôli rýchlemu tvrdnutiu, dobrej spracovateľnosti a tiež nízkej cene. Avšak tento spoj je potrebné istiť ďalším spojom, a to buď mechanickým (napríklad pomocou prievlakovej kotvy a uholníka) alebo epoxidovým lepidlom, ktorý má dlhší čas tvrdnutia ale podstatne silnejší spoj.

 

Tmel samotný slúži na rekonštrukciu pri poškodení, teda spojenie a vyplnenie poškodených prvkov. Nie je vhodný na pevnostné spoje, kde sa vyžaduje vysoká priľnavosť. Na tieto účely slúžia lepidlá, nie tmely.  

 

V našej ponuke nájdete niekoľko renomovaných svetových značiek, ktoré sa zaoberajú výlučne produktami na kameň. Sú to overené výrobky, ktorými zásobujeme kamenárske dielne na Slovensku aj v zahraničí. O vysokej úrovni značí aj pravidelné školenie a testovanie nových produktov.

 

blog-bellinzoni-saray-certi

Späť do obchodu