Ako leštiť terazzo, betón alebo pohľadový betón: Kompletný sprievodca, rady a postupy

Často sa na nás obraciate s prosbou o radu, ako postupovať pri rekonštrukcií starého terazzového schodiska, chodby prípadne preleštenie klasického alebo pohľadového betónu. Terazzo nazývané aj kamenina prípadne umelý kameň je v princípe vyleštený klasický betón s kvalitným cementom a mramorovou drťou určitej frakcie. Tento materiál bol mimoriadne obľúbený v minulom storočí a jeho kvality sa oceňujú dodnes. S určitou dávkou opatery vo forme brúsenia, leštenia a ochranného náteru mu spoločne vieme dať nový nádych.

 

Príprava povrchu pred brúsením

Skôr, než začnete s mechanickým opracovaním, je dôležité správne pripraviť povrch materiálu na ďalšie kroky. Je to dôležité aj pre to, lebo po dôslednej príprave je často možné začas druhú fázu - brúsenie aj jemnejším nástrojom. 

  • Čistenie a odstránenie starých povlakov: Odstráňte všetky nečistoty, prach, smog, mastnotu, a zvyšky stavebných materiálov. Môžete použiť mechanické čistenie (napríklad škrabku) alebo čistiace prípravky na kameň z našej ponuky.
  • Oprava poškodení: Ak sú na povrchu trhliny alebo diery, opravte ich ešte pred opracovaním vhodným materiálom (tmelom alebo cementovou zmesou) a nechajte úplne vytvrdnúť.

Brúsenie terazza, kameniny alebo betónu

Brúsenie je prvým a zároveň kľúčovým krokom v procese leštenia terazza alebo betónu. Po dôkladnom brúsení musí byť povrch rovný, hladký, celistvý bez defektov a teda pripravený na leštenie:

  • Náradie: Nakoľko sa v prvých krokoch jedná o mimoriadne prašný proces, odporúčame pracovať s uhlovou brúskou s odsávaním a reguláciou otáčok. Reguláciu otáčok využijete v kroku leštenie.
  • Nástroje: Na túto prácu sú vhodné tvrdé brúsne kotúče na betón. Hrubšiu zrnitosť #30 zvoľte v prípade, že potrebujete zbrúsiť väčšie množstvo materiálu. Zrnitosť #100 alebo120 sa používa na jemnejšie prebrúsenie, zahladenie škriabancov alebo zbrúsenie tenkej vrstvy.
  • Technika: Brúste povrch rovnomerne a dôkladne po celej ploche, pričom dodržujte rovnaký tlak. Snažte sa získať absolútnu rovinu a dbajte na to, aby ste nevynechali žiadne miesta. Téme brúsenie kameňa a betónu sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku .
  • Výsledok práce: Materiál je svetlý až biely, má otvorené kapiláry a teda je mimoriadne nasiakavý. V prípade, že nechcete pokračovať leštením, odporúčame použiť kvalitný ochranný náter - impregnáciu . 

 

blog-lestenie-betonu

 

Leštenie brúsenej plochy

Keď je povrch po brúsení rovný bez stôp a škrabancov, môžete pristúpiť k procesu leštenie. V tomto kroku sa povrch postupne uzatvára, zvýrazňuje sa farba a lesk materiálu. 

  • Náradie: Vhodné sú veľké podlahové brúsky, ramenné brúsky no na menšie projekty sa najčastejšie používajú ručné uhlové brúsky a leštičky s nižšími otáčkami alebo reguláciou otáčok.
  • Nástroje: V našej ponuke nájdete viacero modelov diamantových leštiacich kotúčov na leštenie betónu alebo terazza. Vo väčšine prípadov oporúčame flexibilné leštiace kotúče na suché leštenie s určením na opracovanie terazza a betónu, no vhodné sú aj nástroje určené na leštenie žuly.
  • Technika: Leštite povrch rovnomerne, až kým nedosiahnete požadovaný lesk. Používajte kruhové pohyby a dbajte na to, aby ste nevynechali žiadne miesta. V prípade, že leštíte na sucho, dbajte na správne chladenie nástroja.
  • Výsledok práce: Materiál je tmavší, kamenná drť v zmesi má výraznejšiu farbu aj lesk. Pre zachovanie vzhľadu a zároveň ochranu pred skorým znehodnotením odporúčame použiť kvalitný ochranný náter - impregnáciu

 

Video: Leštenie klasického betónu leštiacimi kotúčmi 3-krok na terazzo a betón.

Leštenie rohov

Rohy, kúty, ťažko dostupné miesta a v podstate detaily robia majstrom najväčšie starosti. Ako je vidieť na fotografií nižšie, tomuto detailu majster nevenoval príliš veľa pozornosti. Najväšími pomocníkmi pri riešení detailov sú:

  • Diamantový segment TRIANGLE, vhodný na opracovanie rohov. 
  • Najmenšie leštiace kotúče s priemerom 50 alebo 80 milimetrov.
  • Pokiaľ je potrebné leštiť v hĺbke, môžete medzi unášač leštiaceho kotúča a nástroj vložiť predĺženie
  • Sú situácie, v ktorých neostáva nič iné, len ručná práca bez strojov. Tu môžeme odporučiť leštiace špongie alebo brúsny papier na kameň.

 

Popis zrnitostí vhodných na brúsenie a leštenie terazza a betónu

  • Fáza brúsenie: Zrnitosť #30 sa používa v prípade, ak je potrebné prerovnanie povrchu. Ak je povrch rovný a nie je potrebné zbrusovať veľa materiálu, môžete použiť #50,60. Ak ste museli použiť #30, na zahladenie hrubých stôp použijete #100 alebo #120. V tomto prípade sa používajú tvrdé kovové brúsne kotúče na betón, prípadne žulu.
  • Fáza leštenie: Ak je povrch po brúsení hladký (po zrnitosti #120) môžete začať leštiť už #400 a potom #800. V zrýchlených postupoch sú to zrnitosti #2 a #3. 
  • Vysoký lesk: Použitím zrnitosti #1500 alebo #3 získate pekný lesk. Ak si želáte ešte viac, môžete použiť pady na leštenie mramoru (od zrnitosti #3000 vyššie) alebo použiť leštiacu pastu a spracovať ju filcovými kotúčmi.

 

 blog-lestenie-teraca

FOTO: leštiaci nástroj TRIANGLE a detail na nedôsledne opracované miesta kde je vidieť stopy po hrubom brúsení.

 

Ochrana povrchu - ochranný náter (impregnácia)

Aby ste zabezpečili dlhú životnosť a krásny vzhľad povrchu, je dôležité ho ochrániť. Správnym výberom produktu ochránite rekonštruovanú plochu v interiéry aj exteriéry. 

  • Impregnačný prostriedok: Aplikujte ochranný náter, ktorý vytvorí ochrannú vrstvu a zabráni prenikaniu vody, a nečistôt. Zodpovedne vyberajte vhodnú impregnáciu. V našej ponuke nájdete paropriepustné ochranné nátery so zosilujúcim účinkom alebo so silným zvýraznením farby. Oba produkty sú vhodné na ochranu betónových povrchov.
  • Údržba: Pravidelne čistite a udržiavajte povrch vhodnými prípravkami, ktoré sú určené na tento konkrétny materiál. Na leštené terazzo nie sú vhodné kyslé čističe!
  • Používajte jemné čistiace prostriedky a nevystavujte povrch abrazívnym materiálom.
  • Túto činnosť dôrazne odporúčame konzultovať so školeným technikom. Viac o tejto téme si môžete prečítať v tomto článku.

Záver

Leštenie terazza, betónu alebo pohľadového betónu môže byť fyzicky náročný proces. No so správnym náradím, technikou a trpezlivosťou môžete dosiahnuť nádherný, lesklý povrch, ktorý vydrží mnoho rokov. Nezabudnite na pravidelnú údržbu a ochranu povrchu, aby ste si dlho užívali jeho krásu.

Späť do obchodu