10 základných krokov pre úspešné domáce leštenie mramoru

Obsah

Mramor je vďaka svojim vlastnostiam obľúbený stavebný materiál tisíce rokov. Farebnosť, optimálna tvrdosť, jedinečná kresba alebo brilantný lesk sú vlastnosti, ktoré sa využívajú predovšetkým pri projektoch, v ktorých vyniknú jeho estetické prvky.
 
Nie však úplne všade je vhodné mramor použiť. V súčasnosti sa stretávame s vysoko lešteným mramorom v kúpeľniach, kuchyniach, alebo na podlahách vstupných hál. Na tieto spomínané prvky je vhodná vďaka svojim vlastnostiam práve žula. Tá ponúka rovnakú škálu nádherných materiálov s tým rozdielom, že je odolnejšia voči mechanickému aj chemickému poškodeniu. Spomínam to práve pre to, lebo si ľudia veľmi často mýlia mramor so žulou. Aký je rozdiel v týchto materiáloch sme spomínali v článku "žula alebo mramor".
 

Aké sú odvrátené stránky lešteného mramoru? Časté chyby alebo starosti z praxe

Ako taký leštený mramor vypadá? Je to do zrkadlového lesku vyleštený povrch mramoru, v ktorom je pri pohľade proti svetlu detailne čitateľný odraz. Aj z nižšie uvedených príkladov sa v historických budovách nepoužíva takéto náročné opracovanie, ale materiál ostáva opracovaný len do polo lesku, respektíve matného lesku (podlesku). 

  • Mramor je pomerne mäkký materiál, preto ho veľmi radi využívajú sochári pri svojej tvorbe. Vďaka dlátkam a kladivku dokázali vytvoriť majestátne skulptúry a historické diela. Prečo to je dobré spomenúť? Predstavte si malý kamienok vtlačený do podrážky topánky. Rovnako ako sochárske nástroje, tak aj tvrdší kamienok vyryje drážku do krásne leštenej mramorovej podlahy vo vstupnej hale rodinného domu.
  • Kuchynská pracovná doska z lešteného mramoru? Viete o tom, že leštený mramor je mimoriadne citlivý na kyslé prostredie? Teda, ak sa vám na leštený mramor dostane citrónová šťava, víno, ocot alebo džús, nie len že ostane fľak, ale na danom mieste sa stratí lesk.
  • Aké nástrahy hrozia kúpeľni z lešteného mramoru? Predovšetkým vápenaté výkvety alebo vodný kameň. Ale pozor! Čističe na vodný kameň sú vo veľkej miere na kyslej báze a tá poškodzuje lesk na leštenom mramore.
  • Položili ste v novostavbe leštenú mramorovú podlahu, majstri ju prikryli kartónmi aby sa nezničila a po odokrytí a umytí je podlaha zničená? Je to tým, že stavebný prach je v tomto prípade ako brusivo, ktoré sa dostalo medzi kartón a podlahu. Tu nepomôže nič iné, len preleštenie, podobne ako vo videu nižšie. 
 
blog-mramor-lesteny
 
"Mramor nie je problémový materiál. Problémové je udržanie vysokého lesku"
FOTO: zdroj internet

Máte leštený mramor a potrebujete opraviť jeho lesk?

Leštenie mramoru je náročný proces, ktorý si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti, zmyslu pre detail a správne technické vybavenie. Ponúkame vám 10 overených krokov ako vyleštiť mramor a dosiahnuť perfektné výsledky v domácich podmienkach. 
 
  1. Príprava priestoru. Začnite tým, že uvoľnite priestor v okolí lešteného miesta. Prikryte nábytok alebo podlahu. Pracuje sa s rotujúcim nástrojom spolu s vodou. hrozí oprskanie okolitých predmetov. 
  2. Očistenie povrchu. Odstráňte nečistoty, mastné fľaky. Použite výlučne čističe na mramor (LINK). Vyvarujte sa kyslým čističom, nie sú vhodné na čistenie mramoru.
  3. Oprava povrchu. Skontrolujte, či nie je potrebné materiál tmeliť alebo lepiť. Ak áno, použite polyesterové tmely vhodné na opravu mramoru.
  4. Použitie brúsnych kotúčov. V prípade škrabancov je potrebné prebrúsiť povrch do roviny s vhodným brúsnym kotúčom. Môžete použiť diamantové leštiace kotúče na mramor alebo lacnejšiu variantu pre menšie projekty, brúsne papiere na mramor, takzvané šmirgle.
  5. Použitie leštiacej pasty. V prípade, že je povrch celistvý a bez poškodenia, naneste leštiacu pastu alebo leštiaci gél na mramor, nechajte chvíľu pôsobiť a rozleštite jemnou handričkou alebo filcovým kotúčom na nízkych otáčkach. Dbajte na dôkladné preleštenie celej plochy.
  6. Mechanické leštenie diamantovými leštiacimi kotúčmi na mramor. Leštenie prebieha na nízkych otáčkach spolu s vodou, ktorá uvoľňuje leštiacu chémiu. Podrobnejší postup je spomenutý o pár riadkov nižšie. 
  7. Očistenie povrchu. Pri leštení vznikajú filmy alebo nánosy materiálu, ktoré je potrebné odstrániť pomocou teplej vody a mäkkej handričky. Po odstránení nežiadúceho materiálu povrch vysušte.
  8. Aplikácie ochranného náteru (impregnácie). Voľbou vhodnej impregnácie zvýšite povrchovú odolnosť materiálu a tým znížite náchylnosť na chemické aj mechanické poškodenie.
  9. Ochrana pred poškodením. Vyhnite sa používaniu kyslých čističov, tvrdých hubiek, kovových škrabiek alebo akýchkoľvek nešetrných čistiacich pomôcok a prostriedkov.
  10. Pravidelná údržba. Pre zachovanie dlhodobého lesku používajte zásadité a šetrné čističe určené na leštený mramor a súčasne sa vyhnite akýmkoľvek kyslým látkam, ktoré by mohli povrch poškodiť (ocot, víno, citrónová šťava...).

Aký brúsny kotúč použiť na prebrúsenie škrabancov alebo rýh?

Ak máte poškriabanú leštenú mramorovú plochu, treba si uvedomiť, že miera alebo hĺbka poškriabania je adekvátna nejakej veľkosti zrnitosti brúsneho alebo leštiaceho kotúča. To znamená, že hrúbka škrabanca by mala byť minimálne rovnaká ako hrúbka zrna prvého brúsneho alebo leštiaceho kotúča.
 
V praxi to znamená, že pokiaľ máte v lesku "jemnú pavučinu", pravdepodobne bude potrebné začať zrnitosťou s označením #400 alebo #800. Ak je škrabanec tak hlboký, že sa oň zachytí necht prsta, bude potrebné prebrúsiť hrubšiu zrnitosťou. Možno až zrnitosťou #30 alebo #50 a následne pokračovať ostatnými zrnitosťami až do vysokého lesku.

Stručný výber leštiacich kotúčov na leštenie mramoru v domácich podmienkach

V našej ponuke nájdete niekoľko leštiacich kotúčov na leštenie mramoru za sucha. Radi by sme Vám predstavili tie najpoužívanejšie.
  • Brúsny papier na mramor, nazývaný aj šmirgel je stále najefektívnejší a najpoužívanejší leštiaci kotúč na suché opracovanie mramoru. Používa sa predovšetkým na leštenie hrán, kántov ale aj na sochárske práce. Má priaznivú cenu a je vhodný aj na väčšie projekty.
  • Diamantové leštiace kotúče na suché leštenie sú síce trochu drahšie ako brúsny papier, ale za to s podstatne dlhšou životnosťou. Sú vhodné na leštenie hrán, kántov ale aj na leštenie plochy. Sú menej flexibilné, ako brúsne papiere a teda lepšie leštia rovinu.
  • Flexibilný leštiaci kotúč MRAMOR určený na prácu za mokra. Tieto leštiace obsahujú zmes jemného leštiaceho diamantu a kyseliny, ktorá sa aktivuje pri kontakte s vodou. Je vhodný na leštenie malých plôch aj na leštenie podláh podlahovou leštičkou ( produkt použitý vo videu ). Detailnejší postup je spomenutý v článku nižšie.

Ako vyleštiť flexibilnými leštiacimi kotúčmi na mramor? (VIDEO-preleštenie mramorovej podlahy po jej položení, v novostavbe)

Nástroje obsahujú zmes jemného diamantu a chémie, ktorá naleptávajú povrch kameňa a napomáhajú pri leštení. Postup začína zrnitosťou #300 a končí #10000. Použitím malého množstva vody sa aktivuje chémia obsiahnutá v kotúči. Pomalými otáčkami rovnomerne roztlešťujeme po celom povrchu mramoru. Pri menších priemeroch je na túto prácu vhodná aj akumulátorová vŕtačka s nízkymi otáčkami. 
Medzi leštiacimi kotúčom a povrchom kameňa vzniká kal, ktorý taktiež obsahuje chémiu spolu s brusivom. Preto nie je na škodu ponechať kal počas leštenia danou zrnitosťou. Pri zmene kotúča a teda pri zmene zrnitosti je nutné dôkladne opláchnuť plochu od zvyškov z leštenia a postup opakovať.
 
Vo videu je použitý priemer kotúča 400 mm.
 

Popis zrnitostí, produktov a stručný postup ako vyleštiť mramor

  1. Fáza, brúsenie sa považuje hrubé opracovanie kameňa zrnitosťou od #24,36 alebo #60.  V tomto kroku sa môžu použiť tvrdé brúsne kotúče alebo diamantové flexibilné nástroje so zrnitosťami #30 alebo #50.
  2. Fáza je zahladenie škrabancov po brúsení a následné zvýraznenie farby. Použitím zrnitostí od#120,220 zahladíte povrch od hrubých stôp po brúsení a zrnitosťami #400 až 800 zvýrazníte farbu a dosiahnete podlesk. V tomto kroku sa môže leštiť flexibilnými diamantovými kotúčmi, brúsnym papierom aj leštiacimi padmy
  3. Fáza - dosiahnutie vysokého lesku. Ako ste si mohli všimnúť, v prvej aj druhej fáze sa používajú relatívne podobné nástroje. K dosiahnutiu vysokého lesku je potrebné použiť naozaj špecifické nástroje. Je to pre to, lebo na mramore sa dosahuje vysoký lesk naleptávaním povrchu chémiou. Tú obsahujú leštiace pady alebo tvrdý leštiaci kotúč na mramor. Spomínané leštiace kotúče dosahujú vyšší lesk ako leštiaci gél na mramor, alebo leštiaca pasta, ktoré sa rozlešťujú filcovým kotúčom.

Ako to nerobiť, alebo na čo dávať pozor?

  • Brúste citlivo, netlačte, robte rovnomerné pohyby po celej ploche. Snažte sa udržať brúsny kotúč v jednej rovine s plochou.
  • Pozor na vysoké otáčky počas leštenia. Opakujte pomalé a krúživé pohyby po celej ploche materiálu.
  • Neignorujte pravidelnú údržbu a udržiavajte mramor v dobrom stave. Predídete tým strate lesku a náročnému procesu obnovy lesku.  
  • Pravidelné obnovovanie ochranného náteru (impregnácie) je dôležitým bodom pri pravidelnej údržbe.
  • Mramor je citlivý materiál na mechanické poškodenie. Chráňte ho pred ostrými predmetmi.
  • Nové produkty a ich účinky testujte na málo viditeľnom mieste a až keď sa presvedčíte o výsledku, aplikujte na celú plochu. 

Ako chrániť leštený mramor tak, aby sa nestrácala jeho krása?

  • Profesionálnymi čistiacimi prostriedkami vhodnými na mramor - Lem3 (top čistič), Ultrastripper (veľmi silný), B-Super Cleaner, B-sanychlor.
  • Kryštalizáciou - pomocou chemického roztoku sa získava na povrchu vyššia pevnosť , odolnosť a lesk. Pozor, aplikácia sa odporúča len pre profesionálne použitie a po dôkladnom preškolení. 
  • Impregnáciou vhodnou na leštené mramorové povrchy - Idea HP (ochrana voči vode a olejom), Idea XC (zvýraznenie farby - mokrý efekt), Block D70 (vhodný na styk s potravinami), L&L (čistič + vosk).
  • Vosky na podlahy: RR/1, AS11, B-wax glossy.
 

Náš klient mal v predajni leštenú mramorovú podlahu krásnej čiernej farby a ....

... po čase používania sa na frekventovaných miestach, napríklad v mieste vstupných dverí, opotreboval lesk do úplného matu a podlaha ostala nie taká pekná, ako si majiteľ pôvodne predstavoval. Po spoločnej konzultácií, za použitia podlahovej brúsky a diamantových kief prebrúsil celú plochu zrnitosťou #36. Získal sa tak celistvý matný povrch so starobylým - vychodeným efektom.
Takto opracovaný povrch je veľmi nasiakavý a bolo potrebné mramorovú plochu naimpregnovať správnym ochranným náterom. 
 
blog-mramor-lesteny-impreg
 
Foto: detail na povrch impregnovaného mramoru
 
Na fotografií (fotografia hore) je detailný záber na ošetrený povrch (bez zvýraznenia farby), kde sa voda nevstrebáva do materiálu, ale ostávajú na povrchu kvapky. Následne sme utierkou zotreli tie samé kvapky vody smerom k neošetrenému povrchu, kde tekutina okamžite spravila tmavý film a teda sa nasala do povrchu nechráneného materiálu (fotografia dole).
 
blog-mramor-lesteny-ochrana
 
Na fotografií je vidieť, že horná časť dlažby je nepatrne farebne odlišná, ako nechránená časť na spodnej strane fotografie.
 
 

Záver

Mramor je výnimočný materiál pre výnimočné projekty. Ako ste sa mohli dočítať, nie je to kameň pre každého. A práve to ho robí o to viac výnimočnejší. Rovnako ako vy, aj mramor potrebuje svoju opateru.
 
Späť do obchodu